Bemutatnád a Mokos Pincészetet néhány szóban? Kíváncsi vagy boraink részletes leírására? Netán szívesen megosztanád másokkal a Mokos élményt néhány fotónk segítségével? Az alábbiakban összegyűjtöttük számodra a legfontosabb információkat és segédanyagokat Pincészetünk bemutatásához. Használd őket bátran, cserébe csak annyit kérünk, hogy kizárólag a rólunk szóló, releváns tartalmakkal kapcsolatban közöld ezeket más felületeken, forrásként megjelölve a www.mokos.hu oldalt.
Az alábbiakban megjelenített szövegeken és képi anyagokon kívül minden más, weboldalunkon és közösségi oldalainkon közzétett szöveges és képi anyag kizárólag engedélyünkkel használható fel!

Borleírások
Tekintsd át boraink részletes leírását, hogy még többet tudj meg termékeinkről! Borleírásaink a részletes borászati adatok, borjellemzők mellett ételtársítási ajánlatokat is tartalmaznak, ha esetleg még komplexebb élményre vágynál a kóstolás során. A letöltéshez kattints a kiválasztott borra:
Villányi borok – DHC villány
- „I” Cuvée 2021 boradatlap letöltése
- Olaszrizling 2021 boradatlap letöltése
- Rozé Cuvée 2021 boradatlap letöltése
- Merlot Siller 2019 boradatlap letöltése
- Portugieser 2021 boradatlap letöltése
- REDy 2021 boradatlap letöltése
- Kékfrankos 2018 boradatlap letöltése
- Cabernet Sauvignon 2017 boradatlap letöltése
- Villányi Franc Premium 2017 boradatlap letöltése
- Villányi Franc Super Premium 2017 boradatlap letöltése
- „M” Cuvée 2015 boradatlap letöltése
Prémium gyümölcsborok
- Barrique Meggybor (száraz) boradatlap letöltése
- Birs, Körte és Alma Cuvée (édes) boradatlap letöltése
- Meggybor (édes) boradatlap letöltése
- Szederbor (édes) boradatlap letöltése
- Pirosribizlibor (édes) boradatlap letöltése
- Feketeribizlibor (édes) boradatlap letöltése
- Kajszibor (édes) boradatlap letöltése
- Nektarinbor (édes) boradatlap letöltése
- Eperbor és őszibarackbor Cuvée (édes) boradatlap letöltése
- Áfonyabor (édes) boradatlap letöltése
- Málnabor (édes) boradatlap letöltése
- Szamócabor (édes) boradatlap letöltése
- Fahéjas Szilvabor (édes) boradatlap letöltése
- Téli Körtebor (édes) boradatlap letöltése

Bemutatkozó szövegek
Tudj meg többet és mesélj rólunk! Az alábbi rövid bemutatkozó szövegeinket bátran használhatod Pincészetünk vagy akár egy-egy termékünk bemutatása során. A szövegek tartalmát kérjük, ne változtasd meg és minden esetben jelöld meg forrásként a www.mokos.hu oldalt.
A Mokos Pincészet és Családi Birtok
Mokos Pincészet
Villányi borvidék – Palkonya
Pincészetünk egyik legfőbb célja, hogy az olyan kisebb borvidéki települések, mint Palkonya és Villánykövesd, életét felpezsdítsük. Fejlesztéseink középpontjában mindig is az élmények nyújtása állt, melyek alatt nem csak gasztronómiai és borélményeket értünk, hanem kulturális és szabadidős aktivitásokat is. A pinceépület a modern borászati technológiával, a barrique hordós érlelővel, a 90 fős borkóstoló teremmel és a páratlan kilátású terasszal immár újabb látványosággal bővült, ugyanis 2013-ban a gyönyörű palkonyai pincesorral szemben, a halastavak fölötti hegyoldalban csodálatos 360 fős pince-színház született, ahol a bor és a kultúra találkozik egymással.
Az így létrejött 2000 négyzetméteres pincészet Palkonya és az egész borvidék ékessége, mely 2021-re további 2500 négyzetméterrel, benne modern technológia helyiségekkel és hordós érlelővel, egészül ki. Ezáltal valósul meg a pincészetünk régóta dédelgetett álma, hogy létrehozzuk gravitációs borászatunkat.
Mindemellett családi pincészetünk jóval több, mint egy hagyományos pincészet, hiszen a közel 300 hektáron elterülő birtokunkon a szőlészeti-borászati tevékenység mellett számos más, sokoldalú tevékenységet folytatunk, melynek eredményeképp az idelátogatók rengeteg színes élménnyel gazdagodhatnak!
A végtelenbe futó szőlőültetvény
Szőlőültetvényünk a Villányi-hegység Palkonyához közeli platóján, különleges adottságú területen, a Weingarten-dűlőben fekszik. A 15 hektárnyi terület szőlőösszetétele a következő: 4,5 hektáron kékoportó található, a többi 1,5 – 2 hektáros területeken egyenlő arányban kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc terül el. A 2018-as esztendőben további 2 hektár fehérszőlő csemete ültetvénnyel bővítettük területünket. A hazai és nemzetközi fajtákból készült fajtaboraink és házasításaink széles választéka a garancia arra, hogy minden borkedvelő megtalálja a számára legkedvesebb tételt.
A napsütötte gyümölcsös
Pincészetünk a hagyományos és egyben nemzetközileg (el)ismert villányi vörösborok mellett különlegességnek számító prémium gyümölcsborok készítésével is foglalkozik. A gyümölcsbor készítésének technológiája nagyon hasonlít a klasszikus szőlőből erjesztett boréhoz: érett gyümölcsöt szüretelünk, melyet azonnal a feldolgozóba szállítunk, ahol megtörténik a minőség-ellenőrzés és osztályozás. A frissen szedett gyümölcs mosása és magozása a szüretet követően akár 20 percen belül megtörténik, majd az erjesztés következik oxigéntől elzárt, hűtött környezetben a friss ízek megőrzése érdekében. Fontosnak tartjuk, hogy gyümölcsborainkat kizárólag saját és hazai termelésű, friss, zamatos gyümölcsökből készítjsük, víz, színező-, és ízesítőanyagok hozzáadása nélkül. Az alapanyag 45 hektáros gyümölcsösünk legfinomabb gyümölcsei közül kerül ki.Meghatározó gyümölcseink a meggy és a szilva, de többek között megtalálható eper, kajszi, cseresznye, körte, barack, valamint alma is. Gyümölcsboraink mellett egyaránt innen származnak, 100%-os gyümölcsleveink és pálinkáink zamatos alapanyagai.
Palkonya tükrei – a halastavak
Palkonya környékén található két halastavunk több mint 20 hektáron terül el. Tavainkban főként ponty található, de többek között amur, süllő és harcsa is előfordul.
További információk: www.mokos.hu
Villányi Borok
A Mokos család már három generáció óta van jelen a Villányi borvidék életében, az igazán nagy fordulópont azonban 2010-ben következett be, amikor nekikezdtünk a jelenleg már 4500m2-es borászati üzemünk építésének. 17 hektáros szőlőültetvényünkön megtalálhatóak a régióra jellemző hazai és nemzetközi fajták is (portugieser, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon). A lösz és vörösagyag talajnak, a szubmediterrán jellegű klímának és az átlagon felüli terméskorlátozásnak köszönhetően kiváló minőségű villányi classicus és prémium borokat készítünk. Modern feldolgozónkban éves szinten közel 250.000 palack bort készítünk, melyek rozsdamentes tartályainkban és több száz 225, 300, 500 literes (barrique) hordóinkban formálódnak tökéletesre. Borászati üzemünket folyamatosan fejlesztjük, így mindig elérhető a legkorszerűbb technológia, mely a bor iránti tisztelettel és az őseinktől örökölt gondossággal egészül ki.
DHC VILLÁNY
Védett eredetű villányi bort kizárólag a borvidék területén szüretelt, meghatározott szőlőfajtákból lehet készíteni. Az eredetvédett villányi borokat a kikericses emblémával kiegészített “ Districtus Hungaricus Controllatus Villány” feliratról ismerhetjük fel, melyet a Mokos Pincészet palackjain is megtalálsz, ezzel garantálva a borok eredetét és minőségét.
prémium gyümölcsbor különlegességek
Pincészetünk a hagyományos villányi vörösborok mellett gyümölcsbor különlegességek készítésével is foglalkozik. Nem titkolt célunk, hogy ezt a Magyarországon az utóbbi években egyre ismertebb és keresettebb borkülönlegességet eljutassuk a fogyasztókhoz. Büszkék vagyunk rá, hogy Pincészetünk hazánkban az elsők között készített és kezdett el forgalmazni 100% hazai gyümölcsből készült borkülönlegességeket és napjainkra már több mint egy évtizedes szakmai tapasztalat, három borászgeneráció szaktudása, valamint számtalan elismerés áll mögöttünk. Mindez idő alatt az egész évben elérhető, fokozatosan bővülő termékeink sora, illetve szezonális limitált kiadású tételeink kivívták vásárlóink elégedettségét és a márkánk iránti elköteleződöttséget egyaránt. Ennek köszönhetően a Mokos Gyümölcsborok napjainkra hazánk egyik legkeresettebb és legnagyobb palackszámban eladott prémium gyümölcsborai lettek éves szinten több mint 150.000 palackkal.
Életre szóló élmények
Pincészetünk 2012/13-ban kapott újabb, egészen nagy lendületet: a gyönyörű palkonyai történelmi pincesorral szemben, a halastavak fölötti hegyoldalban csodálatos pince-színház született, ahol a bor és a kultúra találkozik egymással. Ez a kétezer négyzetméteres pincészet Palkonya és az egész borvidék ékessége. Az épületben a modern borászati technológiai tér, a barrique hordós érlelő, a 120 fős borkóstoló terem és a páratlan kilátással büszkélkedő borterasz mellett új rendezvénytermünk is helyet kapott. A borok és a kultúra közti kapcsolatot egy 360 fős színház és rendezvény terem fűzi szorosabbra, ahová évről évre színes és izgalmas kulturális programokat tervezünk. Villánykövesdi és palkonyai jelenlétünkkel a borút és a kisebb borvidéki települések életét, szolgáltatásainak palettáját igyekszünk színesíteni, és megmutatni, hogy a Villány szomszédságában elterülő kis településekre is érdemes a bor-, gasztronómia- és kultúra kedvelő turistának ellátogatnia.
Fotók a mokos pincészetről és borainkról
Színesítsd közösségi oldalaid posztjait fotóinkkal! Használd bátran fényképeinket, de cserébe kérünk, hogy bejegyzéseidben jelöld meg Pincészetünket forrásként és használd #hashtagjeinket:
#mokospinceszet #mokoselmeny #mokosborok #mokosgyümölcsbor
Az alábbiakban megjelenített képi anyagokon kívül minden más, weboldalunkon és közösségi oldalainkon közzétett szöveges és képi anyag kizárólag engedélyünkkel használható fel! Amennyiben nagy felbontású, nyomdai anyaghoz szükséges képanyagra volna szükséged, írj nekünk a marketing@mokos.hu e-mail címre.
Palackfotók
Prémium Gyümölcsbor Különlegességek
- Barrique Meggybor (száraz)
- Birs, Körte és Alma Cuvée (édes)
- Meggybor (édes)
- Szederbor (édes)
- Pirosribizlibor (édes)
- Feketeribizlibor (édes)
- Kajszibor (édes)
- Nektarinbor (édes)
- Eperbor és őszibarackbor Cuvée (édes)
- Málnabor (édes)
- Áfonyabor (édes)
- Szamócabor (édes)
- Fahéjas Szilvabor (édes)
- Téli Körtebor (édes)