Gravitációs Borászat

Pincészetünk építése során egy olyan különleges helyszínt kerestünk, amely közel van a település történelmi pincesorához, ugyanakkor elegendő teret biztosít egy olyan modern, 21. századi borászat létrehozásához, amely nem csupán borászati üzem, hanem a borászat művészetét is képviseli. Végül egy felhagyott kőbányát választottunk, amely a palkonyai pincesorral szemben található, és a terület adottságainak köszönhetően lehetővé tette számunkra, hogy egy gravitációs borászatot alakíthassunk ki a Villányi-hegység oldalába simulva.

A több mint 4 ezer m²-es épület ma Palkonya legnagyobb borászata, amelynek három körből álló alaprajza egyedülállóan ihlette a Mokos Pincészet logóját is, szimbolizálva a harmóniát és a borászatunk szellemiségét.

 

 

A pincészet kivitelezésének első ütemében a technológiai helyiségek mellett egy kóstolóterem is kialakításra került. Nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre, és modern berendezéseink segítségével évente közel 250 000 palack classicus és prémium bort állítunk elő. Legfőbb célunk, hogy a kompromisszumoktól mentes folyamatos magas minőség biztosítása mellett a termékeken túl a szolgáltatás minősége is kiemelt szerepet kapjon.

Kóstolóink és programjaink megvalósítása során a vevői elégedettség az egyik legfontosabb szempont, ezért az épület fejlesztésekor az élményközpontúság is kiemelt figyelmet kapott, hogy minden látogatónk felejthetetlen élményekkel gazdagodjon.

 

 

A borkészítés során rozsdamentes taucher tartályokat használunk, amelyek az egyik legkíméletesebb erjesztési és csömöszölési eljárást teszik lehetővé. Természetesen mindezt irányított keretek és hőmérséklet mellett végezzük, hogy a bor minden egyes cseppje tökéletes legyen. A villányi borvidékre jellemző prémium és super prémium boraink több száz 225, 300, 500 literes (barrique) hordóban formálódnak, és nyerik el jellegzetes ízvilágukat.

A modern technológia mellett azonban az ősök tisztelete és az általuk örökölt gondosság az, ami igazán kiemeli munkánkat. Ez a gondosság teszi lehetővé, hogy a borok a borrégióra jellemző karakteres ízvilágot nyerjék el.

Emellett büszkék vagyunk arra, hogy pincészetünk az elsők között kezdett el víz, ízesítő-, és színezőanyagoktól mentes, 100%-ban hazai gyümölcsből készült gyümölcsborokat forgalmazni. A közel két évtizedes szakmai tapasztalatunk, és a három borászgeneráció szaktudásának köszönhetően számos elismerés áll mögöttünk. Napjainkra a Mokos Gyümölcsborok hazánk egyik legkeresettebb és legnagyobb palackszámban eladott prémium magyar gyümölcsborává váltak.

 

Palkonya legmeghatározóbb pincészeteként célunk a komplex élmény biztosítása látogatóink számára, miközben a kulturális élet felpezsdítésében is aktívan részt veszünk. Ezt a célunkat szem előtt tartva az épületünket folyamatosan bővítettük, így 2013 augusztusára elkészült a színház- és rendezvénytermünk, amely 300 fős nézőtérrel, 60 fős páhollyal, valamint a legmodernebb hang- és fénytechnikai felszereltséggel büszkélkedik. Ez ideális helyszínt biztosít nagyobb rendezvények, koncertek és egyéb kulturális események lebonyolítására.

Az épületünk 2022-ben átadott harmadik ütemével válik teljessé a már kezdetben megálmodott gravitációs borászat felépítése. A több mint 100 méter hosszú épület négy szintre bővült, így lehetőség nyílt arra, hogy az egyes borkészítési lépések szintenkénti tagolása megvalósuljon. A gyümölcs és szőlő fogadását követően az erjesztés, tartályos tárolás és hordós érlelés külön szinteken zajlik, lehetővé téve, hogy mechanikai beavatkozás nélkül, kizárólag a gravitáció segítségével formálódhassanak tökéletesre kifinomult boraink.

 

Hírlevél

Többet szeretne tudni Pincészetünkről és a Villányi borvidékről? Iratkozzon fel hírlevelünkre most!

Görgessen a tetejére
hu_HUMagyar